5 modalități de a îmbunătăți echilibrul hormonal al bărbaților

Testosteronul, hormonul de creștere și nivelul cortizolului au un impact profund asupra sănătății bărbaților. Un dezechilibru hormonal poate stârni consecințe grave asupra sănătății generale. Unii factori, precum îmbătrânirea, sunt dincolo de controlul nostru. Cu toate acestea, elementele manevrabile, cum ar fi stresul pot influența, de asemenea, nivelul hormonilor.

Din fericire, adoptarea unei diete hrănitoare și a altor obiceiuri sănătoase te pot ajuta să susții sănătatea hormonală. Iată cum poți îmbunătăți sau menține aceste niveluri de hormoni în echilibru.

Odihnește-te suficient

Somnul este unul dintre cei mai importanți factori atunci când vine vorba de echilibrul hormonal. Ritmul nictemeral afectează mulți hormoni, inclusiv cortizolul. Tulburările de somn pot contribui la numeroase probleme, inclusiv dezechilibre hormonale.

Să dormi suficient poate fi o provocare în ziua de astăzi. Igiena somnului te poate ajuta – oprește aparatele electronice cu o oră sau două înainte de culcare, relaxează-te  făcând o baie cu sare de mare și ia în considerare un supliment care să te ajute să adormi în mod natural.

Învață să gestionezi stresul

Stresul poate provoca ravagii asupra fertilității și hormonilor tăi. Doi hormoni importanți afectați de stres sunt cortizolul și adrenalina. Din păcate, stresul cronic face ca nivelul de cortizol să rămână ridicat, în timp ce nivelul de testosteron scade. Având cortizolul crescut, există o scădere a masei musculare și a forței, o acumulare mai mare de grăsimi și un risc potențial de depresie. Nivelurile ridicate de adrenalină pot provoca tensiune arterială ridicată, ritm cardiac rapid și anxietate.

Îți minimiza nivelul cortizolului prin abordarea unor tehnici de reducere a stresului, cum ar fi meditația, yoga, masajul și ascultând muzică relaxantă. Încercarcă să dedici cel puțin 10-15 minute pe zi activităților de reducere a stresului. Poți încerca, de asemenea, câteva suplimente pe bază de plante. Unul dintre preferatele noastre este Maca Zen Forte de la Herbagetica. Acesta îmbunătăţeşte echilibrul hormonal al bărbaţilor, energizează organismul și combate depresia sau anxietatea.

Minimizează aportul de zahăr

Creșterea insulinei înseamnă o scade drastică a producției de hormoni de creștere(hGH). Zahărul ridică cel mai mult nivelul de insulină, astfel încât reducerea acestuia poate ajuta la optimizarea nivelului de hGH.

Pe lângă efectul direct asupra nivelului de insulină, aportul excesiv de zahăr este un factor cheie în creșterea în greutate și obezitate, care afectează și nivelul hGH. Urmează un regim echilibrat – deoarece ceea ce mănânci are un efect profund asupra sănătății, hormonilor și compoziției corpului.

Încearcă un program de detoxifiere

Suntem bombardați zilnic cu substanțe chimice aproape peste tot – în aerul pe care îl respirăm, mâncarea pe care o consumăm și produsele dei igienă pe care le considerăm indispensabile. Multe dintre aceste substanțe chimice sunt considerate perturbatoare hormonal, deoarece interferează producția hormonală și creează daune extinse.

Printre aceștia se numără bisfenolul A, care se găsește în sticlele de apă și cutii de plastic și care poate perturba mai multe căi hormonale. Xenoestrogenii, compuși chimici care imită estrogenul, pot afecta producția de testosteron.

Ia în considerare colaborarea cu un chiropractician sau un alt profesionist din domeniul sănătății pentru a participa la un program de detoxifiere proiectat special pentru tine.

Ia în considerare eliminarea alcoolului

În timp ce majoritatea medicilor nu consideră că un consum normal de alcool afectează dieta pacienților, un studiu recent a descoperit că până și un consum modest de alcool poate influența nivelul hormonilor la bărbați.

Cercetătorii au remarcat o legătură între consumul regulat de alcool și calitatea redusă a spermatozoizilor, precum și modificările nivelului de testosteron. Pentru bărbații îngrijorați cu privire la nivelurile de hormoni, cel mai bine ar fi să limiteze sau să elimine consumul de alcool.

Fiecare dezechilibru hormonal necesită o altă metodă de abordare. Nimeni nu ar trebui să trăiască cu simptomele neplăcute ale dezechilibrelor hormonale precum oboseala, tulburările de dispoziție și disfuncțiile sexuale. În același timp, o dietă adecvată, odihna potrivită și eliminarea factorilor de stres, împreună cu ajutorul unui profesionist din domeniul sănătății îți pot redobândi echilibrul hormonal.

Sursa foto: pexels.com


MWISHO PE FACEBOOK

Ai ceva de adăugat?...

*