Afecțiuni dermatologice foarte frecvente pe timpul verii

În fiecare an, anotimpul estival este așteptat cu nerăbdare. Totuși, pe lângă vacanțe, relaxare și bună dispoziție, vara poate aduce și unele aspecte neplăcute. Afecțiunile dermatologice sunt boli care afectează pielea. Acestea pot fi acute – se vindecă – sau cronice – nu se vindecă complet, însă se țin sub control pentru restul vieții. Există o mulțime de tipuri de afecțiuni dermatologice. Unele dintre acestea sunt mai frecvente pe timpul verii, din cauza prezenței unor factori declanșatori, cum ar fi căldura, umezeala, radiațiile solare și alți factori de mediu. Iată care sunt afecțiunile dermatologice foarte frecvente pe timpul verii.

 

Arsurile solare

Cu toții visăm la un bronz perfect, însă de multe ori tindem să exagerăm. Multe persoane evită loțiunile de protecție solară, tocmai pentru a obține un bronz cât mai intens. De asemenea, de cele mai multe ori, oamenii se expun la soare și în intervalul orar 10-16, când radiațiile solare sunt foarte puternice. Acest lucru duce, însă, la arsuri severe. Acestea trebuie tratate corespunzător, folosind unguente pentru arsuri solare. Pentru a preveni arsurile solare, folosește o loțiune solară cu filtru UVA și UVB, cu SPF de minim 30. Evită expunerea la soare în intervalul orar 10-16.

Foliculita

Foliculita reprezintă infecția foliculilor piloși, adică rădăcina firului de păr, care apare ca urmare a acumulării de bacterii, transpirație și impurități la nivelul porilor. Foliculita are un aspect asemănător acneei, însă este mai severă. Aceasta provoacă mâncărimi, iar pielea afectată este sensibilă și dureroasă. Pentru a preveni foliculita, ai grijă să te speli cât mai repede după ce ai transpirat și să porți haine curate.

Piciorul atletului

Piciorul atletului este o infecție fungică sau o micoză apărută între degetele de la picioare. Deși poate apărea în orice perioadă a anului, este mai frecventă în timpul verii, din cauza temperaturilor ridicate și umidității persistente în zonele dintre degete. Afecțiunea se tratează cu unguente pentru tratamentul unor micoze de acest gen. Ai grijă că picioarele și zonele dintre degetele picioarelor să fie mereu uscate și curate și nu purta șosetele umede.

Miliaria

Miliaria reprezintă o erupție cutanată provocată de căldură, apărută din cauza blocării glandelor sudoripare. Erupția este roșiatică și are aspectul unor umflături mici, umplute cu lichid. Apare mai ales din cauza menținerii transpirației pe piele un timp îndelungat și a hainelor strâmte. Așadar, este recomandat să faci duș frecvent, pentru îndepărtarea transpirației și să porți îmbrăcăminte comodă, care lasă pielea să respire. 

Acneea

Acneea reprezintă acumulări de sebum, bacterii și impurități la nivelul porilor. Vara, mai mult ca oricând, pielea produce un exces de sebum, porii fiind astfel expuși acneei. Persoanele cu tenul gras sunt mai predispuse la acnee pe timpul verii. Cea mai bună metodă de a preveni acneea este utilizarea unui cleanser potrivit tipului de ten dimineața, seara și după antrenamentele sportive.  

Înțepături de insecte

Insectele se bucură și ele de anotimpul de vară, dar multe se hrănesc cu sânge.

Țânțarii sunt principala problemă pe timpul verii. Totuși, căpușele din iarbă pot afecta și oamenii, nu doar animalele. De asemenea, acestea pot provoca boli grave, cum ar fi boala Lyme. Așadar, dacă ai fost înțepat de o căpușă, mergi de urgență la spital. Pentru a preveni înțepăturile de insecte, folosește o soluție repelentă pentru insecte.

Exacerbarea dermatitei atopice

Dermatita atopică sau eczema reprezintă o afecțiune dermatologică cronică, care apare de obicei în copilărie. Aceasta se manifestă prin erupții cutanate roșiatice, însoțite de mâncărimi și descuamări. Din cauza temperaturilor ridicate din timpul verii și a radiațiilor solare, pielea este iritată, ceea ce poate duce la exacerbarea eczemelor. Tratamentul constă într-o hidratare adecvată, evitarea factorilor declanșatori, îndepărtarea transpirației și utilizarea produselor dermatocosmetice de îngijire pentru pielea atopică.

 

Așadar, pe timpul verii, afecțiunile dermatologice sunt frecvente. Acordă atenție îngrijirii pielii și mergi la medic dacă prezinți semnele și simptomele unei afecțiuni dermatologice.

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/umiditate-umezeala-terapie-igiena-5938553/


MWISHO PE FACEBOOK

Ai ceva de adăugat?...

*