Bolile de piele, periculoase pentru sănătate sau nu?

Multă lume intră în panică atunci când vine vorba despre bolile de piele. Ca femeie ce are mare grijă la felul cum arată, de câte ori nu aţi păţit ca o simplă eczemă sau iritaţie să vă facă probleme cu coafeza, manichiurista sau la intrarea într-un complex SPA? În rândurile care vor urma, vom încerca să vă informăm despre cât de contagioase sunt, de fapt, bolile de piele.

boli-de-pieleNegii

Asociați de obicei cu vrăjitoarele din basmele celor mici, aceștia mai sunt numiți şi veruci și reprezintă, de fapt, o infecţie cu anumite tulpini ale Papiloma Virusului Uman (HPV). Lumea nu consideră că negii ar fi o boală de piele, poate pentru că nu sunt foarte periculoşi pentru sănătate. Dar trebuie să știi că negii sunt foarte contagioşi!

Acum, după ce ați citit rândurile de mas sus, ați intrat puțin la bănuieli, mai ales că ați aflat de HPV, care este asociat cu apariţia cancerului de col uterin. De fapt, numai anumite tulpini de HPV sunt asociate cu apariția cancerului de col, iar cele care provoacă negii nu fac parte din ele. Tulpinile de HPV care provoacă negi se transmit de la o persoană la alta sau prin intermediul obiectelor infectate. Negii se pot lua de la o persoană la alta, de pe un loc al corpului pe altul, sau prin folosirea unor obiecte infectate, deci sunt extrem de contagioşi.

Ciuperca piciorului
Este, fără îndoială, una dintre cele mai întâlnite boli de piele și reprezintă o infecţie fungică, uşor transmisibilă, care se manifestă prin roşeaţă, mâncărimi, senzaţie de arsură. Se ia prin contact direct sau prin contact cu obiectele folosite de cel infectat. Este posibil să o iei de la piscină sau duşuri comune, ca şi negii.

Fiind vorba de o infecţie fungică, ciuperca piciorului se tratează destul de uşor, dar este destul de contagioasă şi poate duce la căderea unghiilor de la picioare. Este favorizată de umezeală, deci dacă ești ceva mai atent la igienă te poți scuti de multe neplăceri.

Impetigo (stafilococul auriu sau alte bacterii)
Impetigo este o boală de piele foarte contagioasă, care se manifestă frecvent la bebeluşi şi copii. Se manifestă sub forma unor vezicule cu lichid care se pot sparge şi devin o crustă galbenă, lăsând uşor semne pe faţă.

Infecţia impetigo este cauzată de mai multe tipuri de bacterii, printre care streptococul auriu şi streptococul piogen. Ambele tipuri de bacterii sunt prezente pe pielea noastră deseori, în mod natural, dar în anumite situaţii, la scăderea imunităţii sau prin anumite leziuni, ele pot infecta ţesuturile.

Impetigo se ia prin contact direct, de pe prosoape, jucării, lenjerii, haine, sau alte obiecte folosite în comun. Deşi nu este o boală periculoasă, impetigo este foarte contagioasă, mai ales în cazul unor comunităţi strânse, cum ar fi la şcoală sau grădiniţă.

Zona Zoster
Este știut faptul că oricine a avut varicelă în copilărie poate face zona zoster la vârstă adultă. Această infecţie virală poate începe cu senzaţie de arsură sau sensibilitate mare a pielii, apoi se formează băşici dureroase care dispar de la sine în două săptămâni.

Zona zoster este contagioasă în faza eruptivă, în sensul că cine nu a avut vărsat de vânt în copilărie, bebeluşii, sau persoanele imuno-compromise, care nu au avut niciodată varicelă pot contacta această boală prin contact cu pielea sau hainele purtate în comun.
Dar, destul cu bolile de piele contagioase. Haideți să vorbim un pic și despre boli de piele care nu sunt contagioase.

Psoriazis
Fără îndoială, una dintre cele mai dificil de tratat și de suportat este psoriazisul. Deşi cauzele sau tratamentul acestei boli nu sunt foarte clare şi unii medici din anumtie ţări o tratează ca pe o afecţiune endocrină autoimună, nu ca pe o boală de piele, psoriazisul sperie mulţi oameni, care se tem să nu fie contagioasă.

Simptomele în cazul psoriazisului, diferă de la persoană la persoană, dar în principal se observă pete roşii acoperite de piele îngroşată; porţiuni de piele descuamată; porţiuni de piele foarte uscată, crăpată, care poate sângera; dureri, senzaţie de arsură, mâncărime la nivelul plăcilor; unghii îngroşate, crăpate, în anumite cazuri sau chiar articulaţii umflate, dureroase, tot în anumite cazuri.

Erupţia poate să apară pe porţiuni de piele mici sau pe porţiuni foarte mari, inclusiv în zone ale corpului vizibile. Psoriazisul este o boală cronică, ceea ce înseamnă că plăcile apar, rămân câteva săptămâni sau luni, se atenuează sau dispar, apoi revin.

Deşi arată ca o boală de piele, psoriazisul nu este o boală contagioasă şi nu se ia prin niciun fel de contact.

Eczema
Eczemele se manifestă ca nişte iritaţii, roşeaţă a pielii, mâncărime şi chiar mici chisturi sau pustule, majoritatea fiind întâlnite pe un fond alergic. Altfel spus, majoritatea eczemelor nu sunt contagioase, pentru că nu sunt o infecţie, ci o reacţie a corpului la un alergen.

Multe tipuri de eczemă se transmit mai degrabă genetic, decât prin contact şi se ”combină” adesea cu alte afecţiuni de tip alergic, cum ar fi astmul bronşic sau febra fânului.

Dermatita
Foarte asemănătoare cu eczema, dermatita se manifestă prin inflamarea ţesuturilor şi mâncărime. Poate fi de tip alergic, la anumite metale şi atunci poartă numele de dermatită de contact, poate fi sub formă de mătreaţă şi se numeşte dermatită seboreică, sau poate fi o inflamarea extremităţilor, care facilitează acumularea de lichid şi se numeşte dermatită de stază.

Stresul și bolile de piele

Stresul, de care se pare că avem parte din plin în ultima perioadă, îşi lasă amprenta şi pe pielea noastră, făcându-se răspunzător de apariţia eczemelor, a dermatitei seboreice sau a herpesului. Vă prezentăm acum câteva, poate cele mai frecvente afecţiuni dermatologice cauzate de stările de nelinişte.
Eczemele
Am detaliat anterior despre acestea, acum vă vom spune doar că multe persoane care au eczeme susțin că au avut parte de accentuarea acestora în perioadele stresante.
Herpesul
Este cauzat de un virus care rămâne în organism şi, în condiţii de mare încărcătură, se reactivează, producând leziunile caracteristice la nivelul buzelor: mici bubiţe grupate, ce conţin lichid, după spargerea cărora rămân nişte cruste gălbui.
Dermatita seboreică
Petele roşii de pe faţă se pot accentua odată cu creşterea gradului de oboseală.

Abcesele pielii şi furunculii, numite în mod general piodermite, sunt cauzate de faptul că imunitatea organismului scade ca urmare a stresului, ducând la infectarea pielii.

Leacuri naturiste pentru bolile de piele

Tratamentul bolilor de piele cauzate de stres esau nu ste de foarte multe ori unul de durată. Uneori, medicul dermatolog poate asocia medicaţiei specifice bolilor de piele şi medicamente care scad nivelul de stres (medicamente anxiolitice).

De cele mai multe ori, simpla evitare a situaţiilor stresante reuşeşte să ţină aceste afecţiuni în frâu, întârziindu-le evoluţia. Totuși, în afară de tratamentul prescris de medicul specialist, vă putem recomanda să încercați și unele ”trucuri” naturiste.

Eczemele şi urticaria trec cu rozmarin şi coacăz negru
Eczema este o afecţiune cutanată alergică frecventă, caracterizată prin erupţii cu edem, papule, vezicule, scuame sau cruste, în timp ce urticaria, deşi este tot o afecţiune alergică, se caracterizează prin papule şi plăci eritemato-edematoase care apar brusc, iniţial puriginoase. Primul pas spre înlăturarea acestora este eliminarea factorului alergen. Tratamentul naturist se bazează pe coacăz negru, nuc şi ulm, la care se adaugă plante antialergice precum mugurii de fag şi mlădiţele de rozmarin. În urticarie se mai folosesc muguri de arin negru, care acţionează antiinflamator, fiind şi stimulant corticosuprarenal. Alimentaţia va fi și ea mai bine controlată, iar suferindul va exclude alergenii precum carnea de porc, peştele, crustaceele, conservele, alimentele sărate, ouăle, tocătura, căpşunile, ciocolata sau condimentele.

Muşeţelul vă scapă de acnee
Acneea se manifestă prin inflamarea glandelor sebacee, la care se adaugă cel mai frecvent şi o infecţie microbiană. Tratamentul acesteia este atât intern, cât şi extern, indiferent de cauza apariţiei ei. Pentru uz intern este recomandată administrarea de ulm, nuc, gemoderivate din muguri de coacăz negru, tinctură de păpădie şi de trei-fraţi-pătaţi. De asemenea, ceaiurile de coada-şoricelului, brusture sau lavandă acţionează foarte bine asupra acneei. Pentru a calma pielea şi a preveni reinfectarea se pot pune cataplasme cu muşeţel, gălbenele, conuri de hamei, cicoare sau salvie. Ceapa coaptă în cuptor este ideală pentru a localiza infecţia, în timp ce consumul de ciocolată, alcoolul, prăjelile şi grăsimile sunt contraindicate, deoarece nu fac decât să agraveze starea pielii.

Gălbenelele şi echinacea țin ciupercile departe
Ciupercile sau micozele cutaneo-mucoase reprezintă afecţiunile pielii produse de fungi. În funcţie de localizarea acestora, micozele pot fi bucale, ano-genitale sau ale membrelor. Cea mai frecventă ciupercă este Candida, care se regăseşte atât în gură, cât şi pe tractul digestiv sau în vagin. Micoza bucală poate fi tratată cu gargară cu muşeţel, care are efect calmant şi cicatrizant. Tratamentul naturist al candidozei genitale este compus din plante cu acţiune antifungică precum echinacea, usturoiul, muşeţelul, balsamul de lămâie, cimbrul, gălbenelele. De asemenea, urzica moartă albă este foarte utilă în tricomonază şi candidoză, datorită conţinutului în polifenoli, saponozide şi taninuri. Cu aceasta se fac irigaţii vaginale sau băi de şezut. Micoza piciorului se poate trata cu frunze de coada-şoricelului macerate câteva zile în spirt până se înverzeşte compoziţia.

Mugurii de ulm, folositori în herpesul simplex
După cum am mai spus, herpesul se caracterizează prin prezenţa unor vezicule grupate în buchet deasupra unui eritem deja existent. Este asociat cu o stare generală proastă, dar şi cu durere sau senzaţie de arsură locală. Deşi nu există un tratament specific care să sterilizeze organismul de acest virus, el persistând în ganglionii nervoşi, puteţi preveni apariţia recidivelor printr-un tratament adjuvant cu muguri de ulm, mlădiţe de măceş, echinacea şi vitamina C. În plus, frunza de măslin este utilă, deoarece are proprietăţi antimicrobiene, dar şi gheara-mâţei, unul dintre cei mai eficienţi imunostimulatori. Pentru a preveni reapariţia simptomelor trebuie să schimbaţi periuţa de dinţi după ce herpesul a dispărut, să nu folosiţi aceleaşi tacâmuri cu persoanele infectate şi să nu sărutaţi o persoană infectată.


MWISHO PE FACEBOOK

Ai ceva de adăugat?...

*