Care sunt cele mai eficiente modalităţi de a combate acneea?

Indiferent că le numiţi coşuri, pustule, erupţii sau acnee, este un lucru ştiut că din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu această afecţiune supărătoare. Şi nu vorbim doar despre adolescenţi, ci şi despre persoane trecute de vârsta de 26 sau chiar 30 de ani, ba chiar şi despre persoane care nu au suferit niciodată de acnee şi dintr-o dată se trezesc cu tenul şi corpul acoperit de coşuri sau iritaţii. Se poate vorbi despre numeroşi factori care conduc la declanşarea acneei sau care agravează acneea.

Care sunt cauzele acneei?

Acneea este o afecţiune a pielii care se instalează atunci când porii se înfundă cu piele moartă şi cu uleiuri. Cel mai adesea, acneea debutează în timpul pubertăţii, atunci când organismul produce mai mult ulei şi un anumit tip de bacterii începe să se dezvolte în pori. De asemenea, acneea poate afecta faţa, dar şi gâtul, spatele, pieptul sau alte locuri.

Acneea este de fapt un termen-umbrelă care cuprinde mai multe afecţiuni ale pielii, printre care puncte albe, puncte negre, pustule şi acnee chistică. Punctele albe se dezvoltă atunci când porii se înfundă cu ulei şi cu celulele moarte ale pielii. Punctele negre se formează atunci când uleiul şi celulele moarte ajung la suprafaţa pielii. Pustulele sau coşurile se dezvoltă atunci când porii pielii se inflamează şi sunt plini cu puroi. În cele din urmă, acneea chistică are loc când porii înfundaţi erup adânc în interiorul pielii. Pe suprafaţa pielii, se formează noduli sau chisturi care arată ca nişte coşuri mai mari, care sunt dureroşi şi pot cauza cicatrici.

De ce unele persoane au acnee şi altele nu sau de ce unele persoane au o formă mai severă de acnee în comparaţie cu altele? Trebuie să se înţeleagă că unele persoane au pielea mai sensibilă şi, totodată, acneea este o afecţiune ereditară. Dacă unul dintre părinţi a suferit de acnee, cel mai probabil şi copiii vor avea acnee.

Întrucât acneea severă poate indica uneori probleme hormonale, cel mai indicat este să vă orientaţi spre un cabinet de ginecologie din Bucureşti, acolo unde un medic specialist poate aduce lămuriri în privinţa cauzelor acneei şi vă poate prescrie un tratament.

Care sunt factorii care înrăutăţesc acneea?

Din nou, putem vorbi despre o serie de factori care agravează acneea. De exemplu, dacă veţi folosi machiaj pe bază de ulei în loc de machiaj non-comedogenic, puteţi să vă înfundaţi porii. Aceeaşi consecinţă are loc dacă folosiţi produse pentru păr pe bază de ulei.

Alte cauze frecvente includ menstruaţia, exfolierea prea agresivă a pielii, deranjarea coşurilor, bronzul, stresul şi purtarea unor articole prea strâmte, precum şapcă, bentiţă sau căciulă.

De asemenea, dacă lucraţi în bucătărie şi obişnuiţi să prăjiţi alimente, acest mediu de lucru vă poate agrava acneea.

Cum se poate trata acneea?

 Există o mulţime de modalităţi prin care puteţi trata sau ameliora acneea. În primul rând, este indicat să vă spălaţi pe faţă de două ori pe zi cu un agent blând de curăţare. La fel de indicat este să vă spălaţi pe faţă după ce aţi transpirat, de exemplu după ce aţi mers la sală. Dacă aveţi părul gras, încercaţi să îl spălaţi mai des pentru a reduce transferul de ulei din păr pe faţă.

Puteţi opta pentru medicamente împotriva acneei, cum ar fi geluri, loţiuni şi creme care conţin peroxid de benzoil sau acid salicilic. Dacă medicamentele achiziţionate fără prescripţie medicală nu oferă niciun rezultat, medicul ginecolog vă poate recomanda medicamente pe bază de reţetă, cum ar fi o cremă antibiotică sau alte produse pe bază de retinoid. De asemenea, tratamentele pe bază de prescripție medicală ar putea include antibiotice sau, eventual, pilule contraceptive.

Dacă suferiţi de acnee chistică, medicul vă poate recomanda isotretinoină. Isotretinoina este un medicament foarte puternic și trebuie administrat doar la recomandarea medicului, deoarece poate provoca unele probleme grave de sănătate. Dacă plănuiţi să rămâneţi însărcinată, copilul s-ar putea naşte cu defecte congenitale. Multe alte tratamente împotriva acneei pot prezenta riscuri legate de sarcină, prin urmare discutaţi cu medicul ginecolog dacă doriţi să rămâneţi însărcinată pentru a vă putea recomanda cel mai potrivit şi sigur tratament.


MWISHO PE FACEBOOK

Ai ceva de adăugat?...

*