Cum să ne adaptăm la problemele de cădere a părului

Căderea părului sau alopecia reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme pentru care pacienții ajung în cabinetul unui medic dermatolog. În mod normal, în fiecare zi, se pierd între 50 și 100 de fire de păr, iar creșterea sistematică a cantității pierdute poate indica prezența unei patologii. Haideți să vedem care este procesul de dezvoltare a firului de păr, care sunt cauzele căderii părului și cum putem gestiona această situație.

https://pixabay.com/photos/hair-loss-hair-old-balding-people-4818761/

Cum se dezvoltă firul de păr?

Majoritatea foliculilor de păr se dezvoltă în săptămâna 22 a vieții intrauterine. Corpul uman are aproximativ 5 milioane de foliculi piloși, iar 100.000 dintre aceștia se găsesc doar pe scalp. Numărul de foliculi piloși pe care îi avem din naștere este maximul pe care îl putem atinge, nefiind posibilă generarea unora noi, de-a lungul vieții. Firul de păr de la nivelul scalpului crește cu aproximativ 0,3 mm în fiecare zi sau 15 cm pe an. Spre deosebire de celelalte mamifere, în cazul omului, creșterea și căderea podoabei capilare nu depind de sezon, ci sunt aleatorii. Dezvoltarea firului de păr se realizează în patru etape:

 1. Etapa anagenă – etapa activă a dezvoltării firului de păr. Ea constă în diviziunea rapidă a celulelor din rădăcina firului de păr având ca rezultat formarea unui nou fir și expulzarea lui din folicul. În etapa anagenă, firul de păr crește cu aproximativ 1 cm pe lună, iar etapa durează aproximativ 2-6 ani.
 2. Etapa catagenă – etapa în care încetează producerea de proteine și pigment, iar foliculul intră în regresie. Durează aproximativ 2-3 săptămâni.
 3. Etapa telogenă – etapa de repaus, care durează aproximativ 3 luni în cazul firelor de păr de pe scalp.
 4. Etapa exogenă – etapa de cădere controlată a părului.

 Care sunt cauzele căderii părului?

 • Ereditatea – Alopecia poate fi o afecțiune ereditară, manifestându-se diferit la bărbați și femei. Firele de păr devin mai subțiri și mai scurte, iar pierderea părului urmează un tipar specific: la bărbați se observă retragerea părului în zona frunții și a tâmplelor cu obținerea unei distribuții în potcoavă a părului restant, în timp ce la femei apare scăderea densității și a volumului, în partea superioară a scalpului.
 • Modificările hormonale – Hormonii sexuali și tiroidieni joacă un rol important în dezvoltarea și creșterea firelor de păr, iar modificările hormonale fiziologice (sarcină, naștere, menopauză) sau patologice (sindromul ovarelor polichistice, boli ale glandei tiroide) pot fi responsabile de pierderea părului.
 • Traumatismele și arsurile;
 • Radioterapia la nivelul scalpului;
 • Patologiile neoplazice (carcinom scuamos, limfom, sarcom);
 • Infecțiile bacteriene, virale sau fungice;
 • Administrarea de medicamente (anticanceroase, antiepileptice, antidepresive, antihipertensive).

Cum gestionăm căderea părului?

Fă-ți o programare la dermatolog

Din cauză că există o multitudine de cauze care pot conduce la căderea părului, succesul tratamentului depinde de identificarea corectă a cauzei generatoare. Medicul dermatolog îți va pune întrebări cu privire la istoricul tău medical și îți va examina scalpul pentru a determina afecțiunea ce stă la baza căderii părului. În urma consultului, medicul va decide care este cel mai eficient tratament împotriva căderii părului.

Evită coafarea excesivă

Utilizarea dispozitivelor de coafare a părului poate reprezenta un traumatism asupra firului, fapt ce va conduce, în timp, la slăbirea acestuia. Încearcă să limitezi procedurile de coafare a părului, ca să minimizezi agresiunea termică asupra lui.

Adoptă o dietă echilibrată

Dezvoltarea corespunzătoare a firului de păr necesită un aport adecvat de proteine, vitamine și minerale. Asigură-te că ai o dietă cât mai variată în care să incluzi toate grupele alimentare.

În concluzie, căderea părului afectează o mare parte din populație, iar cauzele generatoare sunt dintre cele mai variate. Dacă ți se pare că numărul firelor care pică este în continuă creștere, cere sfatul medicului dermatolog și încearcă să eviți, pe cât posibil, procedurile potențial traumatice asupra firului de păr.

Surse informative:

Morris-Jones, R., 2019. Chapter 19: Hair and Scalp. In ABC of dermatology. Hoboken, NJ: Wiley-Blackwell.

Phillips, G., Slomiany, P. & Allison, R., 2017. Hair Loss: Common Causes and Treatment. American Family Physician, 96(6), pp.371–378.


MWISHO PE FACEBOOK

Ai ceva de adăugat?...

*