Top 3 mituri despre acidul hialuronic

Acidul hialuronic este o substanță prezentă în mod normal în corp, la nivelul fluidelor din corp, articulațiilor, ochilor, părului și pielii. Acidul hialuronic face pielea elastică, plină și îi conferă un aspect plăcut. După vârsta de 25 de ani, în procesul de îmbătrânire, corpul începe să nu mai sintetizeze la fel de mult acid hialuronic, iar rezervele se consumă. Acest lucru, pe lângă alte procese care au loc odată cu înaintarea în vârstă, este responsabil de apariția semnelor îmbătrânirii.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/woman-touching-her-cheek-3785802/

În industria cosmetică, acidul hialuronic este extras din creasta de cocoș sau este produs de anumite bacterii în laborator. Multe femei preferă produsele cu acid hialuronic din diferite motive care au în general la bază doar mituri. Alege să fii informată și află totul despre acidul hialuronic!

1.  „Produsele cu acid hialuronic au efecte antiîmbătrânire.”

Din moment ce corpul nu mai produce acid hialuronic după o vârstă, iar acesta este esențial pentru aspectul tânăr al pielii, ar părea logic faptul că utilizarea produselor cu acid hialuronic poate stopa îmbătrânirea. Însă acest lucru nu este total adevărat.

Pentru a penetra pielea, acidul hialuronic trebuie să intre prin pori (orificiile mici de la suprafața pielii). Greutatea moleculară a acidului hialuronic este de aproximativ 3000 de nm (nanometri), iar cea a porilor pielii este de 15-50 nm. Acest lucru înseamnă că acidul hialuronic din produsele aplicate topic nu poate penetra pielea. Din această cauză, au început să apară produse mai noi cu acid hialuronic descompus, care ar putea penetra pielea (acid hialuronic multimolecular). Totuși, majoritatea produselor conțin acid hialuronic în forma normală.

Este adevărat faptul că acidul hialuronic îmbunătățește aspectul pielii și reduce semnele îmbătrânirii, însă doar atunci când este injectat sub piele. Acesta este injectat pentru a corecta unele riduri de la nivelul pielii, cearcănele sau a da volum. Procedurile sunt efectuate de către un chirurg plastician.

2.  „Acidul hialuronic aduce beneficii pe termen lung.”

Acidul hialuronic nu poate fi absorbit în întregime de către piele. Mai mult decât atât, pielea încearcă în continuare să elimine acidul hialuronic, ceea ce înseamnă că acesta are doar efecte temporare. Pielea metabolizează destul de rapid acidul hialuronic din produsele de îngrijire cu acid hialuronic multimolecular, în aproximativ 24 de ore.

În ceea ce privește injecțiile cu acid hialuronic, acestea au efecte pe o perioadă de aproximativ 6 luni.

Cu alte cuvinte, nu există un tratament cu acid hialuronic care să refacă depozitele pielii pe termen lung, ci doar pe termen scurt. Acestea se epuizează din nou după o anumită perioadă și trebuie reînnoite.

3.  „Acidul hialuronic este benefic pentru pielea uscată.”

Acidul hialuronic nu este o substanță hidratantă în sine. Aceasta are efect de hidratare datorită faptului că atrage apa din aer. Acidul hialuronic poate absorbi de o mie de ori mai multă apă față de propria greutate. Deși pare că are sens să utilizezi acid hialuronic pe piele uscată, acest lucru nu este neapărat util.

Pentru a atrage apa, acidul hialuronic are nevoie de un mediu umed, adică de o umiditate ridicată a aerului. În cazul în care trăiești într-un mediu uscat, acidul hialuronic nu are de unde să obțină acea cantitate semnificativă de apă. Prin urmare, utilizarea produselor de acest gen poate fi inutilă.

Mai mult decât atât, aplicarea acidului hialuronic pe o piele foarte uscată ar putea face chiar mai mult rău. Acesta ar putea atrage apa din straturile mai profunde ale pielii, iar dacă umiditatea aerului este foarte scăzută, apa aflată la suprafața pielii se usucă rapid. Acest lucru duce la o senzație mai intensă de piele uscată și de disconfort.

În concluzie, acidul hialuronic poate aduce beneficii numai pe o anumită perioadă de timp și în anumite condiții. De aceea, afirmațiile care circulă în legătură cu această substanță nu trebuie luate ca atare.


MWISHO PE FACEBOOK

Ai ceva de adăugat?...

*