Probleme ale pielii

Pielea reprezintă învelişul protector al corpului. Unul dintre rolurile  acestui organ este acela de a proteja în faţa agresiunilor agenţilor patogeni. Astfel, o piele în stare integră va asigura o protecţie mare.

Prin intermediul pielii se asigură sensibilitatea tactilă. Astfel,  omul este capabil să recunoască recele şi caldul şi să reacţioneze la durere. Tot prin intermediul acestui simţ, omului i se dă posibilitatea de a analiza tactil, într-un mod superficial sau mai complex, tot ceea ce atinge.

Tot pielea asigură producerea vitaminei D sintetizată din razele UV, care permite absorbţia de către intestin a calciului şi fosforului, fiind astfel   responsabilă de calitatea dezvoltării osoase.

Glandele sebacee ale pielii asigură producerea sebumului. Datorită secreţiei de sebum, pielea îşi poate păstra supleţea.

Tot pielea este cea care produce melanina prin intermediul melanocitelor, care se activează sub influenţa razelor solare, generând procesul de bronzare. Cantitatea de melanină diferă de la o persoană la alta, asemeni şi secreţiei de sebum.

Deşi este atât de subţire şi aparent delicată, pielea este reprezentată printr-o structură anatomică complexă.

La exterior se află epidermul, compus din  mai multe tipuri de celule, keratinocitele, melanocitele şi celulele Langerhans.

Următorul strat este dermul, format din fibre de colagen, vase de sânge, terminaţii nervoase, foliculi piloşi, glande sebacee şi glande sudoripare.

Cea mai profundă parte a pielii este reprezentată de hipoderm şi este formată din vene şi artere, fiind bogată în celule adipoase, care  au rolul  de a fabrica grăsimea.

La nivelul pielii se află o serie de terminaţii nervoase, fiecare având altă sarcină. Corpusculii Meissner au rolul de a percepe mişcările obiectelor pe piele. Corpusculii Ruffini au capacitatea de a sesiza întinderea pielii, iar  corpusculii Pacini percep vibraţiile fine de la nivelul pielii. Rolul discurilor Merkel este acela de a detecta prin deformarea pielii, forma anumitor obiecte cu care aceasta intră în contact.

Există şi terminaţiile nervoase libere care percep durerea şi temperatura de la nivelul pielii.

Acest mare organ care este pielea, prin intermediul activităţii glandelor sale, a terminaţiilor nervoase şi a vaselor de sânge, devine extrem de important pentru buna funcţionare a întregului organism. În acelaşi timp, pielea este mijlocitorul care poate trage  un semnal de alarmă atunci când ceva nu funcţionează bine în organism, apărând astfel diverse afecţiuni la nivelul acesteia.

Probleme ale pielii nu sunt specifice unei anumite vârste, ci pot apărea atât la copii, cât şi la adolescenţi, adulţi şi vârstnici.

La nivelul pielii, una dintre cel mai des întâlnite afecţiuni este acneea. Apariţia acestei afecţiuni este favorizată de tulburări hormonale sau de bacterii. Prevenirea agravării acesteia se poate face prin păstrarea zonelor afectate mereu curate şi prin evitarea agresării coşurilor apărute pe piele. Zonele cel mai des afectate sunt faţa, pieptul, spatele şi fesele.

O altă problemă care poate apărea la nivelul pielii este foliculita. Aceasta se manifestă prin mici umflături tari şi iritate. Vârfuri firelor de păr se pot îndrepta spre ţesutul cutanat, continuând astfel să crească sub piele.

Printre probleme ale pielii des întâlnite se încadrează şi urticaria. Aceasta  este o reacţie tipică alergică şi se manifestă prin mâncărimi şi arsuri la nivelul pielii, putând lua diverse forme şi extinzându-se pe suprafeţe foarte extinse. Urticaria este rezultatul anumitor intoxicări ce se produc în organism şi se manifestă la nivelul pielii.

Eczema este semnalul de alarmă pentru anumite probleme ale pielii necontagioase care se manifestă prin uscarea şi înroşirea pielii şi prin apariţia pruritului. La baza acestor afecţiuni se află stresul, agenţii iritanţi, alergenii sau  schimbările climatice. Apare în special în zona încheieturilor şi pe palme.

Specifică probleme ale pielii este şi rozaceea, care începe prin a manifesta înroşirea la nivelul feţei, iar odată cu trecerea timpului se poate extinde uşor şi pe gât. Este specifică adulţilor şi netratată se poate agrava, pielea îngroşându-se, manifestând umflături şi chiar acnee purulentă.

Aluniţele fac şi ele parte din categoria probleme ale pielii. De regulă sunt de culoare neagră sau maro, pot apărea oriunde pe corp, grupate cau câte una. O aluniţă cu dimensiuni neregulate, pigmentată anormal sau care prezintă mâncărimi, poate trage un semnal de alarmă, existând riscul de a fi canceroasă. Din aceste mortive, orice schimbare sesizată la nivelul unei aluniţe trebuie semnalată medicului.

Negii sunt mici excrescenţe ataşate de ţesutul cutanat. Aceştia apar pe gât, piept, spate, axile sau în zona pelviană şi nu prezintă un pericol pentru sănătate.

O afecţiune destul de neplăcută este Zona Zoster. Acesta debutează cu o senzaţie de arsură, amorţeală, mâncărime sau sensibilitate mărită, ulterior probleme ale pielii prezentând o erupţie cutanată care degenerează în vezicule dureroase. Apare pe trunchi şi pe fese, durează , în medie, două săptămâni, însă chiar şi după urmarea unui tratament senzaţia de amorţeală, durere şi sensibilitate va persista pe zona afectată.

O altă problemă situată la nivelul pielii este celulita. Deşi mult timp celulita a fost considerată o boală, totuşi formele uşoare şi des întâlnite ale acesteia par a fi scoase din catalogul afecţiunilor pielii.

Celulita estetică, cea cu care se confruntă cele mai multe dintre femei, reprezintă o alterare a ţesutului conjunctiv, datorat prezenţei grăsimilor în adipocite. Stocarea acestor grăsimi conduce la inflamarea celulelor adipoase, fapt ce generează distrucţia celulară prin fibrozarea şi sclerozarea ţesutului adipos.

Celulele adipoase au capacitatea de a-şi mări volumul chiar şi de peste 60 de ori, fapt ce duce la îngreunarea circulaţiei limfatice şi sanguine. Celulele apar astfel asemeni unor gogoşi pline cu grăsime şi produc inflamaţia ţesutului. Celulita instalată impune luarea anumitor măsuri pentru diminuarea acesteia, deoarece netratată va evolua permanent şi va afecta din ce în ce mai vizibil aspectul pielii.

Apariţia celulitei poate avea mai multe cauze, şi trebuie ştiut faptul că nu doar femeile suferă din această cauză, ci sunt şi bărbaţi care au celulită. De asemenea, faptul că o persoană este plinuţă nu înseamnă neapărat că are şi celulită. Sunt persoane slabe care au celulită şi persoane plinuţe care nu prezintă această afecţiune a pielii.

În primul rând o alimentaţie bogată în grăsimi, dulciuri, făinoase şi prăjeli va creea mediul perfect pentru instalarea celulitei. O viaţă sedentară, poziţionarea corpului într-o poziţie constantă şi nepotrivită pentru mult timp, sunt favorabile apariţiei celulitei.

Modificările hormonale, specifice anumitor etape din viaţa oricărei femei, cum ar fi perioada sarcinii sau menopauza, pot facilita rapid inflamarea celulelor adipoase. De asemenea, extrem de importantă este şi moştenirea genetică.

Însă există şi probleme ale pielii care apar pe un fond susţinut de un anume tip de piele. Astfel, există tipuri de piele care pot genera sensibilitate şi declanşarea altor afecţiuni.

Pielea alergică este una dintre aceste tipuri de piele şi  este reprezentată prin declanşarea unei reacţii imunitare faţă de un factor alergen, din exterior sau din interior. Acest fenomen se manifestă pe cele mai sensibile zone ale corpului şi ale feţei.

Pielea devine roşie şi extrem de sensibilă, manifestând o mâncărime supărătoare. Fie că este o piele uscată, grasă sau normală, factori precum poluarea, temperatura, razele solare, produsele cosmetice, stresul, oboseala, dezechilibrul hormonal pot interveni şi sensibiliza, declanşând fenomenul de piele alergică. Sensibilizarea pielii în faţa acestor factori este progresivă, atâta timp cât se intră în mod repetat  în contact cu factorii alergeni.

Dermatita de contact este o altă problemă cu care se poate confrunta pielea şi  face parte din categoria bolilor comune. Aceasta  se manifestă atunci când pielea intră în contact cu o substanţă greu de tolerat, fie  printr-o reacţie alergică puternică, fie printr-o simplă iritaţie la nivelul pielii.

Dermatita de contact este de două feluri. Dermatita de contact alergică, manifestată la contactul cu elemente precum parfumul, cosmeticele, nichelul, produsele de protecţie solară şi dermatita de contact iritativă declanşată de acizi şi baze, precum detergenţii, săpunurile, solvenţii. Poate fi declanşată de un număr de peste 3 700 de alergeni.

Aceasta se manifestă prin piele roşiatică, mâncărimi, umflături şi băşici, formaţiuni cu crustă,  piele groasă, exfoliată, solzoasă sau uscată.

Ca primă măsură se impune spălarea temeinică  a zonei care a intrat în contact cu factorul declanşator.

Oricare dintre aceste probleme ale pieli cu care se confruntă pielea are un tratament specific, prescris doar de către medicul specialist.  Însă pentru a asigura o stare bună de sănătate pentru piele, se impune o igienă atentă, aplicarea de tratamente hidratante, o alimentaţie echilibrată, în general, un stil de viaţă sănătos, în care excesele ar trebui evitate.

Scabia – factori de risc și prevenire

Scabia este o afecțiune provocată de parazitul Sarcoptes scabiei, un acarian. Se caracterizează printr-o senzație de mâncărime care poate fi sau nu însoțită de o erupție cutanată. Scabia afectează bărbații și femeile în mod egal, poate fi observată la oameni de toate vârstele și se răspândește la indivizi din toate […] mai mult »

De ce rozaceea face ca pielea să fie atât de sensibilă?

Rozaceea este o condiție inflamatorie a feței care este împărțită în patru subgrupe diferite. Două dintre subgrupele comune, eritematotelangiectatic (tip 1) și papulopustular (tip 2), sunt asociate cu pielea feței uscată și sensibilă. De-a lungul timpului, cercetătorii au încercat să descopere care sunt motivele pentru care aceste tipuri de rozacee […] mai mult »