8 nutrienți necesari pentru un păr bogat și sănătos

În sezonul cald sau atunci când petrecem prea mult timp la soare, cu toții simțim că părul nostru este mai uscat, în timp ce alte persoane au de-a face cu probleme ale scalpului atunci când vremea este umedă. În general, expunerea la soare, înotul, transpirația, activitățile sportive și nivelul de umiditate deteriorează părul și uneori scalpul. Părul uscat, încrețit, decolorat, precum și vârfurile despicate sunt doar câteva probleme comune cu care mulți dintre noi ne confruntăm. Dacă vă întrebați ce puteți face pentru a-i reda părului frumusețea și sănătatea în orice sezon, aflați că totul se întâmplă din interior spre exterior.

Deoarece arborele compus din keratină este mort din punct de vedere tehnic, în loc să apelați la tot felul de tratamente topice, mai degrabă încercați să vă revigorați părul consumând o dietă bogată în următorii nutrienți:

Proteine. Deoarece părul este format din proteine numite keratină, pentru a vă bucura de un păr puternic și sănătos, este necesar să consumați proteine de înaltă calitate. Optați pentru pui, curcan, pește, lactate cu un conținut scăzut de grăsimi sau chiar 0% grăsimi și pentru ouă și, de asemenea, nu omiteți sursele vegetale, cum ar fi leguminoasele și nucile. Dacă suferiți de o deficiență de proteine, părul poate fi uscat, fragil și predispus la rupere.

Fier. Foliculul pilos primește substanțele nutritive din fluxul nostru sanguin, dar atunci când nivelurile de fier sunt scăzute – așa cum se întâmplă în cazul anemiei -, ciclul de creștere a părului este afectat și poate duce la căderea părului. În timp ce carnea roșie are un conținut ridicat de fier, puteți obține, de asemenea, fier din surse mai sănătoase, cum ar fi pui, pește, linte, broccoli, varză de Kale și spanac. Suplimentele de fier pe care le puteți achiziționa dintr-un megastore farmaceutic online sunt iarăși foarte recomandate, fie ca atare, fie în combinație cu alte vitamine și minerale.

Vitamina C. Pentru ca organismul să absoarbă fierul, are nevoie de vitamina C. Această vitamină deține, de asemenea, proprietăți antioxidante și ajută la producerea colagenului, care întărește capilarele care transportă sânge la foliculul pilos. Fructele sunt o sursă excelentă de vitamina C, în special fructele de pădure, citricele, dar și fructele tropicale, precum papaya, kiwi și guava. Foarte bogate în vitamina C sunt și legumele, precum broccoli și cartofii dulci.

Vitamina A. Sebumul este responsabil cu sănătatea scalpului și părului, iar pentru a produce sebum, corpul nostru are nevoie de vitamina A. O găsim în ficat, pește, produse lactate, ouă, frunzoase, fructe și legume portocalii și galbene.

Vitamina E. Un antioxidant puternic, vitamina E protejează părul împotriva deteriorării cauzate de soare. Surse bune de vitamina E sunt frunzoasele, cum ar fi spanacul, varza, sfecla de frunze, broccoli, dar și nucile, migdalele, semințele de floarea-soarelui și avocado.

Biotina. O vitamină care face parte din complexul B, biotina previne căderea părului. Alimentele bogate în biotină includ ficatul, gălbenușul de ou, brânzeturile, morcovii, căpșunile, zmeura, migdalele și nucile.

Acizi grași esențiali Omega-3. Acizii grași Omega-3 sunt prezenți în celulele scalpului și sunt, de asemenea, utilizați în producerea sebumului care previne uscarea scalpului și a părului. Deoarece corpul nostru nu poate produce acizi grași Omega-3, este necesar să includem în regimul alimentar pește, precum somonul, sardinele, păstrăvul, heringul, dar și avocado, semințe de in și nuci.

În cele din urmă, o carență de zinc poate duce la pierderea părului, la mătreață și la un scalp uscat. Surse bune de zinc includ carnea slabă, produsele lactate cu un conținut redus de grăsimi, nucile și leguminoasele, cum ar fi caju, migdale, linte, năut și fasole.


MWISHO PE FACEBOOK

Ai ceva de adăugat?...

*