Acneea. Află totul despre ea ca să uiți că există

Acneea poate apărea oricând şi nu ocolește pe nimeni. Trebuie acţionat împotriva ei încă de la primele semne. Altfel, riscă să preia controlul, să ne sluțească și să ne altereze calitatea vieții. Dar, ca să o ţii la distanţă, este important să afli cât mai multe despre ea. Din ce cauze se manifestă, cum poţi preveni apariția ei și, pentru cazul în care deja te supără, care sunt cele mai eficiente tratamente. Iată ce trebuie să ştii despre acnee ca să nu ai de-a face cu ea.

AcneeaCe este acneea?

Acneea este o inflamație a pielii care se manifestă prin apariția comedoanelor, numite popular „coșuri”. Atunci când îmbracă forme mai grave, sub epidermă se formează şi chisturi sau noduli, extrem de inestetici. Coşurile sau chisturile iau în stăpânire faţa, gâtul, dar se pot extinde şi pe umeri, pe piept sau pe braţe.

Netratată de la primele semne sau tratată greşit, acneea va părea de neînvins şi va duce la scăderea respectului de sine. Aşadar, dintr-o banală afecţiune a pielii, se poate transforma într-o boală urâcioasă ce provoacă inclusiv tulburări emoţionale şi schimbări de comportament.

Cu acneea se confruntă în special adolescenţii. Nu suntem însă feriţi de ea nici la maturitate. De aceea este bine să ştim ce anume o provoacă, pentru a o ţine la distanţă.

Din ce cauze poate apărea acneea?

În cele mai multe situaţii, acneea este cauzată de înfundarea porilor, din cauza unei hipersecreţii a gladelor sebacee. Pe faţă, pe gât şi pe spate se află cele mai multe glande sebacee care au capacitatea de a produce o substanţă uleioasă, numită sebum, ce ajută pielea să fie impermeabilă şi să nu se usuce. Dacă glandele produc însă sebum în exces, porii pielii se înfundă şi apar coşurile.

Este bine de ştiut că acneea nu este cauzată de infecţii, însă infecţiile înrăutăţesc semnificativ situaţia.

Alţi factori care favorizează apariţia acneei sunt stresul, expunerea la aer impur, moştenirea genetică, dezechilibrele hormonale, unele tratamente hormonale şi menstruaţia.

Ce investigații sunt necesare pentru diagnosticarea acneei?

Există şi alte afecţiuni care au manifestări asemănătoare cu acneea. De aceea este important să consulţi un medic dermatolog. Acesta îţi va face anumite investigaţii sau te va trimite la un alt specialist, dacă bănuieşte că afecţiunea cu care te confrunţi nu este de fapt acnee. O diagnosticare corectă implică mai multe investigaţii.

În primul rând, e necesar un examen microbiologic pentru a vedea dacă presupusa acnee nu este cumva o foliculită stafilococică profundă. Stafilococul auriu se depistează uşor, iar tratamentul împotriva lui este eficient.

În unele cazuri, sunt necesare analize hormonale şi consult endocrinologic. Un semn că poţi avea o afecţiune hormonală şi nu acnee este transpiraţia în exces.

Sunt situaţii în care medicul recomandă o consultaţie ginecologică şi chiar o ecografie, pentru a exclude existenţa chisturilor ovariene. Acestea sunt însoţite de dureri de spate, urinare frecventă, stare de oboseală nejustificată.

Aşadar, numai medicul, în urma investigaţiilor, poate stabili dacă afecţiunea cu care te confrunţi este sau nu acnee. Următorul pas este stabilirea tipului de acnee pe care îl ai, ca să ştie exact ce tratament să-ţi prescrie.

Tipuri de acnee

În funcţie de vârsta la care se manifestă, de cauza ce a determinat-o şi de aspectul coşurilor, acneea poate fi de trei tipuri.

a) Acneea juvenilă

Acneea juvenilă este cea mai des întâlnită. Aproximativ 80% dintre adolescenţi se confruntă cu ea, în forme mai uşoare sau mai agresive. Acest tip de acnee este determinat în primul rând de schimbările hormonale specifice pubertăţii. Uneori este favorizată însă de stilul de viaţă haotic al adolescenţilor, ce le dă viaţa peste cap. Mai exact, stres, emoţii puternice, mese luate pe apucate şi somn neregulat.

Acneea juvenilă se manifestă prin apariţia punctelor negre sau a punctelor albe de grăsime. Uneori acestea se infectează şi apar inesteticele coşuri sau chiar chisturi. Dacă coşurile sunt stoarse cu mâna, pot lăsa cicatrici.

Pentru a evita apariţia acneei juvenile, este obligatorie folosirea unor produse de machiaj adecvate tipului de ten. Evident, cosmeticele nu se împrumută de la o persoană la alta. Iar adolescenţii băieţi trebuie să schimbe des lamele de bărbierit, ca să evite înmulţirea bacteriilor.
b) Acneea rozacee

Acneea rozacee se manifestă sub formă de roşeaţă, coşuri sau iritaţii pe nas, pomeţi, bărbie sau frunte, la persoanele de peste 30 de ani, în special la femei.

Netratată rapid şi eficient, poate determina şi apariţia unor noduli pe faţă.

Apariţia acneei rozacee este favorizată de expunerea la soare sau ger, de consumul de cafea, alcool şi alimente condimentate. Mai pot antrena instalarea acestui tip de acnee stresul, băile fierbinţi sau efortul fizic.

Explicaţia este că aceşti factori duc la creşterea bruscă a fluxului sanguin la nivelul feţei, ce generează dilatarea vaselor de sânge şi implicit apariţia coşurilor.

Tratamentul pentru acneea rozacee severă este medicamentos. În cazul în care există şi noduli vechi, aceştia se pot înlătura numai chirurgical.
c) Acneea chistică

Acneea chistică sau polichistică este o formă severă, agresivă a acneei vulgare. Din cauza profunzimii afecţiunii, este mai dificil de tratat.

Se manifestă sub forma unor erupţii inflamate şi extinse, ce arată ca nişte umflături pline cu lichid.

Nodulii se dezvoltă subcutanat, sunt tari şi dor la atingere.

Acest tip de acnee este cauzată în special de dereglările hormonale specifice pubertăţii. Aşa cum am văzut deja, se produce sebum în exces şi astfel se blochează porii.

Acneea severă poate apărea şi din cauza acumulării de celule moarte la nivelul porilor.

Erupţiile sunt cauzate de ruperea foliculilor şi de scurgerea infecţiei la nivelul epidermei. Implicit, se ajunge la contaminarea altor foliculi, ceea ce determină formarea nodulilor.

Cel mai expus la acneea chistică este tenul gras, din cauza excesului de sebum.

Este interzisă stoarcerea coşurilor. Acestea se vor suprainfecta, iar efectele pot fi dezastruoase din punct de vedere estetic.

De la primele semne ale apariţiei acneei, trebuie mers la dermatolog. Acesta va recomanda tipul de tratament potrivit.

Preventiv, în cazul unui ten gras, se pot aplica măşti de faţă şi fiole pe bază de acid salicilic, cu rol exfoliant. Acestea au rolul de a înlătura celulele moarte şi excesul de sebum.

Cum se tratează acneea?

Tratamentul acneei este complex şi se individualizează în funcţie de forma afecţiunii, de vechimea ei şi de vârsta la care se manifestă.

Medicul va recomnda, în funcţie de aceşti factori, tratamentul adecvat. Acesta cuprinde antibiotice locale sau generale, bactericide locale, hormone sau retinoizi. Există şi situaţii în care acneea cedează după administrarea de anticoncepţionale.

Însă atenţie! Niciun medicament nu se ia fără recomandarea şi supravegherea medicului specialist! În niciun caz nu îţi vei administra singur un tratament despre care ai aflat de pe internet că funcţionează la alţii. Nici sfatul farmacistului nu este suficient. Acesta nu are de unde să ştie cu ce tip de acenee te confrunţi, prin urmare nu are cum să-ţi recomande exact ceea ce-ţi trebuie.

Tratamentul cu antibiotice

Coşurile se tratează eficient cu creme pe bază de retinoizi. Pentru a reduce inflamaţiile şi proliferarea bacteriilor, se folosesc antibiotice ca Brevoxyl sau Zineryt.

Formele mai severe de acnee se tratează cu antibiotice din grupa ciclinelor (tetraciclina unguent, doxiciclina). Se administrează doze mici, pe termen lung, uneori chiar şi timp de trei luni. Un astfel de antibiotic este Unidox Solutab.

Pentru formele foarte grave de acnee, medicul ţi-ar putea prescrie Azitrox (Azitrox 500) sau Roaccutane. Acneea rozacee se poate trata cu comprimate de Azitromicina Sandoz.

O alternativă la tratamentul cu antibiotice este autovaccinul. Acesta se poate prepara la Institutul Cantacuzino din Capitală. Medicul dermatolog va decide însă dacă este nevoie de autovaccin. Este bine de ştiut şi că există anumite organisme care nu tolerează autovaccinul şi îl resping.

Există şi o paletă de tratamente locale, sub formă de pudră. De asemenea, medicul specialist va decide dacă vreunul dintre acestea te poate ajuta să scapi de acnee.
Alte tipuri de tratamente

Printre cele mai noi tratamente antiacnee ce au apărut şi în România se numără laserele chirurgicale şi terapia cu lumină (IPL, UV sau LED).

Desigur, nu putem ignora nici tratamentul cosmetic sau pe cel naturist. Acestea ar trebui să aibă însă mai degrabă rol de prevenţie. Curăţarea tenului şi eliberarea porilor în mod frecvent, fie la cabinetul cosmetic, fie cu ajutorul unor măşti pe bază de plante, făcute în casă, poate ţine acneea la distanţă.

Pentru cazul în care acneea s-a instalat deja, dermatologii ne recomandă să nu traumatizăm leziunile, pentru că acestea se vor agrava.

În plus, peroanele care au acnee ar trebui să folosească produse speciale de îngrijire a pielii. Sunt de evitat cremele uleioase, care obturează porii, dar şi cele care pot usca pielea în exces.

Cum prevenim apariția acneei?

Desigur, după cum ştim cu toţii, este de preferat să prevenim, ca să nu fim nevoiţi să tratăm. Aşadar, chiar dacă nu ai avut acnee niciodată în viaţă, nu îţi spune „Mie nu mi se poate întâmpla”. Pentru ca acneea să te ocolească şi de acum înainte, nu strică să cunoşti câteva reguli de igienă, foarte simplu de respectat.

Tenul trebuie curăţat atât dimineaţa, cât şi seara cu o loţiune specială pentru tipul tău de ten. Evită săpunul, pentru că usucă pielea feţei. Aplică loţiuni tonice şi ai grijă să-ţi hidratezi regulat pielea cu cremă. Ar fi de preferat ca produsele pentru îngrijire să fie recomandate şi ele de un medic dermatolog. Tot pentru hidratarea pielii, încearcă să bei cel puţin doi litri de lichide pe zi.

De asemenea, nu te culca niciodată fără să te demachezi. Oricât de obosită ai fi, poţi amâna somnul cu câteva minute ca să ai grijă de tenul tău.

Pentru igiena feţei, e bine să schimbi aşternutul de două ori pe săptămână şi să scuturi şi aeriseşti pernele în fiecare zi. Astfel vei îndepărta microorganismele. Tot pentru a ţine microbii la distanţă, este obligatoriu să speli lenjeria de pat la temperaturi cât mai ridicate. Astfel, vei avea un ten curat şi luminos şi vei ţine acneea la distanţă.
Sursa foto: 315health.com


MWISHO PE FACEBOOK

2 Responses to “Acneea. Află totul despre ea ca să uiți că există”

Read below or add a comment...

  1. George says:

    Pentru eliminarea acneei un produs intereant si bun este si derminax un supliment din plante.

  2. Diana says:

    Si unele masti pentru eliminarea cosurilor pot fi o alternativa buna pentru indepartarea corecta a cosurilor.

Ai ceva de adăugat?...

*