De ce rozaceea face ca pielea să fie atât de sensibilă?

Rozaceea este o condiție inflamatorie a feței care este împărțită în patru subgrupe diferite. Două dintre subgrupele comune, eritematotelangiectatic (tip 1) și papulopustular (tip 2), sunt asociate cu pielea feței uscată și sensibilă. De-a lungul timpului, cercetătorii au încercat să descopere care sunt motivele pentru care aceste tipuri de rozacee sensibilizează pielea feței.

Funcția de barieră a pielii este afectată

Una dintre funcțiile importante ale pielii este de a servi ca o barieră naturală. În mod normal, ne gândim la o barieră ca o modalitate de a ne ține departe de toxinele și de substanțele iritante. Cu toate acestea, bariera pielii îndeplinește două roluri, împiedicând pierderea substanțelor sănătoase. O barieră care funcționează corect va ajuta la menținerea apei în piele. În cadrul rozaceei de tip 1 și de tip 2, bariera cutanată nu funcționează corect, iar specialiștii pot numi cu precizie cele două motive principale:

Uleiurile naturale ale pielii nu sunt echilibrate – glandele sebacee produc, în mod normal, uleiuri care ajută la buna funcționare a barierei pielii. În cadrul rozaceei, aceste glande uleioase sunt deficitare în producerea de acizi grași cu lanț lung, care sunt importante pentru funcționarea corectă a barierei pielii

Prea multă inflamație: Celulele din bariera pielii, numite keratinocite, produc în cantitate prea mare o proteină cunoscută sub numele de catelicid LL-37, care este produsă în mod normal pentru a lupta împotriva unei infecții. Cu toate acestea, în cazul persoanelor care suferă de rozacee, pielea produce o cantitate prea mare din această proteină, ducând la inflamația severă a pielii și la tulburarea funcției barierei cutanate.

Pielea este mai reactivă

Deoarece funcția de barieră a pielii este afectată de rozacee, pielea este mai vulnerabilă la substanțele iritante. Într-adevăr, cercetătorii au arătat că persoanele care suferă de rozacee de tip 1 și de tip 2 simt senzația de arsură și de înțepătură la nivelul feței mult mai des decât persoanele care nu au rozacee. Atunci când participanților la un studiu li s-a aplicat 5% acid lactic pe față, reacția de usturime s-a observat la 100% dintre cei cu rozacee de tip 1, la 68% dintre cei cu rozacee de tip 2 și la doar 19% dintre cei care nu suferă de rozacee.

Pe de o parte, din cauza disfuncției barierei cutanante, iar pe de altă parte din cauza reactivității suplimentare,  persoanele cu rozacee nu tolerează multe dintre produsele topice pe care le găsim pe rafturile magazinelor. Pentru aceste persoane, sunt recomandate două dintre cele mai apreciate creme Retinol Complex. Crema de noapte antirid cu acid hialuronic Retinol Complex face parte din gama Ultra Lift, formulată pe bază de retinol și alte elemente active. Această cremă este destinată persoanelor cu rozacee și care suferă de piele reactivă, deoarece conține acid hialuronic, care stimulează producția de colagen și țesut conectiv, îmbunătățește elasticitatea țesuturilor și asigură hidratare cutanată. Pielea matură se reface și își recapată fermitatea și strălucirea. La rândul său, crema antirid tonifiantă protectivă cu săruri de magneziu face parte din gama Retinol Complex Mineralia. Sărurile de magneziu din compoziția cremei atenuează ridurile, contribuie la recuperarea tonusului mușchilor feței și susține recuperarea hidrolipidică.

Este recomandat ca persoanele care suferă de rozacee de tip 1 și tip 2 să acorde o atenție sporită îngrijirii pielii, începând cu protecția solară, continuând cu evitarea produselor care pot agrava condiția pielii și finalizând cu alegerea celor mai blânde creme, care calmează senzațiie de usturime și asigură hidratare de lungă durată.


MWISHO PE FACEBOOK

Ai ceva de adăugat?...

*