De ce unii adolescenți suferă de acnee, iar alții nu?

Cu toții știm ce este acneea, chiar dacă am suferit sau nu din cauza ei. Aceasta este o afecțiune la nivelul pielii cauzată de inflamarea glandelor sebacee și a foliculilor de păr care duc la apariția coșurilor, a punctelor negre și nu numai. Cauza exactă nu este știută momentan, dar, anumiți factori pot contribui la apariția acneei. Printre aceștia se numără bacteriile și anumiți hormoni, cum ar fi cei androgeni.

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/acne-pimples-spots-zits-skin-5561750/

Acneea este o problemă foarte frecventă, în special, în rândul adolescenților, însă, prezența și severitatea acesteia variază. Unii adolescenți sunt „feriți” de această afecțiune în timp ce alții sunt afectați semnificativ.

În primul rând, trebuie menționat că severitatea acneei nu depinde de factori pe care îi poți controla. Prezența acneei nu înseamnă ca ai o piele murdară sau ca ai o igienă incorectă. Dimpotrivă, igiena exagerată și frecatul agresiv pot amplifica acneea prin iritarea pielii și a coșurilor existente deja. Atunci de ce unii adolescenți suferă de acnee în timp ce alții nu? În continuare acestui articol îți vom prezenta câțiva factori care pot contribui la prezența sau absența acneei.

4 posibile cauze care pot face persoana mai susceptibilă la acnee

Deoarece, acneea nu are cauze clare care pot fi evitate și poate apărea în orice perioadă a vieții, indiferent de vârsta sau gen, companiile farmaceutice au creat numeroase produse pentru acnee pentru a ajuta atât adolescenții cât și adulții care încă se combat cu această problemă. Când vine vorba de această afecțiune, susceptibilitatea la acnee depinde de mai mulți factori cum ar fi:

Factorii genetici

Factorii genetici au un rol important în ceea ce privește prezența acneei. Dacă părinții tăi au avut acnee, atunci este foarte posibil că și tu vei suferi de ea. Genele tale influențează cât de sensibilă va fi pielea la schimbările hormonale prezente în timpul pubertății dar și la anumiți factori de mediu.

Hormonii

Hormonii reprezintă unul dintre cei mai mari factori de apariție a acneei. Din cauza fluctuațiilor hormonale, unele persoane pot dezvolta acnee în perioada adolescenței rămânând, însă, cu ea pe tot parcursul vieții adulte. Motivul pentru care perioada adolescenței este prima în care acneea își face simțită prezența are legătură cu nivelul mare de hormoni din organism.

Din cauza schimbărilor hormonale, este posibil ca persoanele de gen feminin să prezinte acnee mult mai târziu în viață decât cele de gen masculin. Se poate întâmpla asta din cauza ciclului menstrual care, pe lângă alte simptome și schimbări, prezintă și fluctuații hormonale.

Anumite medicamente

Plecând de la informațiile menționate mai sus, orice medicament care poate afecta hormonii poate influența, în cele din urmă, și acneea, prin crearea unui dezechilibru hormonal. Anticoncepționalele, antipsihoticele, anticonvulsivantele sau steroizii, toate acestea și multe altele sunt exemple de medicamente care pot manipula hormonii, crescând, astfel, riscul de apariție a acneei.

Stresul

Chiar dacă stresul nu poate cauza apariția acneei, acesta o poate agrava. Un studiu publicat în 2003 [1] a concluzionat că amplificarea severității acneei a fost corelată, semnificativ, cu creșterea nivelului de stres. Factorii prin care stresul poate agrava acneea sunt numeroși, cercetătorii studiului de mai sus menționând eliberarea anumitor hormoni, influența anumitor neuropeptide și reducerea ratei de vindecare a rănilor cu până la 40%, printre multe altele.

Indiferent de cauză, fie ea unică sau o combinație de mai mulți factori, prezența acneei poate afecta semnificativ sănătatea emoțională a unui adolescent. Folosirea produselor special concepute pentru a preveni, reduce sau trata acneea în combinație cu anumite schimbări ale stilului de viață și recomandări ale medicului specialist pot ajuta la ameliorarea severității acestei afecțiuni.

Referințe:

  1. Annie Chiu, BS. The Response of Skin Disease to Stress. 1 July 2003, jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/479409.

 

 

 

 


MWISHO PE FACEBOOK

Ai ceva de adăugat?...

*