Scabia – factori de risc și prevenire

Scabia este o afecțiune provocată de parazitul Sarcoptes scabiei, un acarian. Se caracterizează printr-o senzație de mâncărime care poate fi sau nu însoțită de o erupție cutanată. Scabia afectează bărbații și femeile în mod egal, poate fi observată la oameni de toate vârstele și se răspândește la indivizi din toate grupurile etnice și clasele sociale, în regiunile geografice din întreaga lume. De fapt, se estimează că cel puțin 300 de milioane de cazuri de scabie apar la nivel mondial în fiecare an.

Poate fi tratată și nu este asociată în mod obișnuit cu probleme de sănătate dăunătoare, deși infecția sau cicatrizarea pielii poate sa apară ca urmare a zgârieturilor excesive și a infecției bacteriene rezultate.

Se poate răspândi rapid în condiții de aglomerare, unde contactul apropiat cu corpul și pielea este frecvent. Instituțiile, cum ar fi casele de bătrâni, unitățile de îngrijire extinsă și închisorile, sunt adesea în pericol.

Epidemiologie și factori de risc

Transmitere

Acarienii femele adulte se îngroapă în stratul superior al pielii unde trăiesc și își depun ouăle. Corpul microscopic este aproape întotdeauna transmis prin contact direct cu o persoană care este deja infestată. Oamenii reprezintă sursa principală a infestării – animalele nefiind capabile să răspândească scabie umană. O persoană infectată poate răspândi scabie chiar dacă nu are simptome vizibile.

Persoanele în pericol

Scabia poate fi transmisă cu ușurință de către o persoană infectată. Membrii familie și partenerii sexuali sunt cele mai vizate persoane. Scabia la adulți este frecvent dobândită sexual.

Îngrijitorii care intră în contact direct cu oamenii, cum ar fi în spital, pot dobândi infecția, chiar dacă se practică o igienă bună. Purtarea unor halate medicale de la Dispotrading.ro sau a altor metode de protecție poate scădea șansele de a contacta parazitul.

Cei care locuiesc sau petrec mult timp în camerele înghesuite sau care sunt expuși la lenjerie de pat sau haine contaminate pentru o perioadă îndelungată de timp, se pot molipsi cu scabie.

Scabia crustă

Unele persoane imunocompromise, vârstnice sau cu dizabilități, prezintă riscul unei forme severe de scabie numită crustă, care se manifestă prin apariția unor cruste groase de piele ce conțin un număr mare de acarieni și ouă. Acarienii din scabia crustă nu sunt mai virulenți decât cei ai ​​scabiei fără crustă. Cu toate acestea, o persoană cu scabie are, în mod normal, aproximativ 10 până la 15 acarieni. În schimb, cineva cu scabie crustă poate fi infestat cu milioane de acarieni. Deoarece sunt infestate cu un număr atât de mare de acarieni, persoanele cu scabie crustă sunt foarte contagioase.

Pe lângă răspândirea prin contact direct, persoanele cu scabie crustă o pot transmite indirect prin vărsarea acarienilor care contaminează obiecte precum îmbrăcămintea, lenjeria de pat și mobilierul. Persoanele cu scabie crustă trebuie să primească tratament medical rapid pentru a combate infestarea și pentru a preveni apariția unor focare.

Această formă severă de scabie poate afecta anumite grupuri cu risc ridicat, inclusiv:

  • persoanele cu afecțiuni cronice care slăbesc sistemul imunitar, cum ar fi HIV sau leucemie cronică
  • oamenii care sunt foarte bolnavi, cum ar fi oamenii din spitale sau centre medicale
  • persoanele în vârstă din căminele de bătrâni

Prevenție și control

Cunoaște-ți partenerii sexuali

Scabia nu este o boală cu transmitere sexuală în sine, dar contactul sexual este un mod foarte obișnuit de a o dobândi. Minimizarea numărului de parteneri sexuali poate reduce riscul. De asemenea, evita contactul sexual dacă partenerul tău are o erupție nediagnosticată.

Anunță doctorul

Dacă crezi că ai fost expus, medicul îți va oferi îndrumări despre ce trebuie să faci în continuare. În funcție de cantitatea de contact pe care ai avut-o cu persoană infectată, medicul îți poate prescrie un tratament pe care să-l începi imediat, chiar dacă simptomele nu și-au făcut încă apariția.

Lasă-i pe alții să știe

Da, poate fi jenant, însă reține că scabia nu are nicio legătură cu lipsa igienei. Spunându-le celor care urmează să între în contact cu ține, le permite să să se protejeze. De asemenea, te ajută să previ o a două contaminare de la aceleași persoane infectate inițial de ține.

Tratează-i pe toți din casă în același timp

Cea mai bună metodă de a preveni răspândirea scabiei este de a trata toți membrii familiei, chiar și pe cei care nu au o erupție cutanată. Deoarece poate dura săptămâni până la apariția erupției și mâncărimilor inițiale, poți să o transmiți altora cu mult înainte de a-ți da seama. Tratându-i pe toți în același timp, împiedici acarienii să treacă de la un membru al familiei la altul.

Evită contactul prelungit de piele la piele

Acest lucru poate fi mai ușor de spus decât de făcut atunci când persoană infectată este copilul sau partenerul tău. Vei intră în contact strâns și prelungit cu ei doar în cursul activităților indispensabile. Acest lucru face și mai importantă începerea tratamentului.

Spală rufele în mod constant

Spală hainele, prosoapele și așternuturile persoanei infectate în apă caldă. Usucă-le folosind cea mai rapidă setare a mașinii de spălat. Acest lucru va ucide orice acarieni care ar putea rămâne în lenjerie sau haine.

Împachetează tot ce nu se poate spală

Pune articolele într-o pungă de plastic și leag-o. Lasă pungă să stea închisă timp de o săptămână. Din moment ce acarienii pot trăi în corpul uman timp de aproximativ trei zile, orice acarieni de pe obiecte vor muri în acest timp.

Nu împărțiți aceleași prosoape

Persoană infectată ar trebui să aibă propriul prosop de baie și un prosop de mâini pe care nimeni nu îl folosește până nu se termină tratamentul.

Sursa foto: pixabay.com


MWISHO PE FACEBOOK

Ai ceva de adăugat?...

*