Ten uscat: 5 cauze posibile

Tenul uscat poate fi consecinţa unor factori interni sau externi. Vârsta şi istoricul medical al fiecăruia influenţează evoluţia pielii şi poate produce schimbări ale aspectului acesteia. Când vine vorba de factorii externi ne gândim în primul rând la condiţiile de vreme şi la substanţele cu care intri în contact. Iată câteva dintre cele mai comune cauze care duc la uscarea tenului şi cum le poţi evita.

Deshidratare

Lipsa apei în organism duce la deshidratarea pielii. Corpul tău are mecanisme foarte bine definite de funcţionare. În momentul în care resursele de apă scad, în mod automat organismul le foloseşte cu prioritate pentru procesele esenţiale. Astfel, tegumentul ajunge să fie sacrificat. Privind într-o cheie pozitivă, consumul zilnic de apă are, printre multe alte beneficii, şi rolul de a hidrata pielea, oferindu-i mediul sănătos pentru a se dezvolta. Pentru a-ţi asigura cantitatea recomandată zilnic, comandă noua sticlă reutilizabilă cu apă de izvor de 8l şi te vei bucura de efectele acesteia asupra tenului tău.

Produse de curăţat

Orice produs extern care îţi atinge pielea îi poate influenţa evoluţia. Perioada pandemiei a dus la o creştere a grijii pentru igiena personală. Din teama de a nu fi infectaţi, pielea a fost supusă la tratamente agresive. Spălarea mâinilor mult mai des şi mai mult timp este o măsură de siguranţă, însă trebuie să fii atent şi la calitatea produselor pe care le aplici. Săpunurile şi dezinfectanţii de calitate îndoielnică pot ţine viruşii la distanţă, însă în acelaşi timp îţi distrug pielea. Din acest motiv este important ca pentru ten să foloseşti produse speciale cu factor superior de hidratare. Ţine cont de acest aspect şi atunci când achiziţionezi şampon, gel de duş şi chiar detergent şi balsam de rufe.

Produse cosmetice

Parfumurile pe bază de alcool aplicate pe ten pot schimba aspectul acestuia. Specialiştii în dermatologie recomandă produse cosmetice fără parfum (fragrance free) pentru a evita dermatitele alergice de contact. Nu este obligatoriu ca semnele să apară după prima utilizare. Poţi folosi un parfum, o cremă, un gel, o loţiune sau orice alt produs timp de mai multe zile, lăsându-ţi impresia că nu are nici un efect negativ asupra tenului, şi să te trezeşti ulterior cu iritaţii ale pielii. Foloseşte cosmetice naturale pentru a te bucura de o piele fermă şi sănătoasă.

Cauze genetice

Amprenta genetică pe care o moşteneşti este esenţială pentru evoluţia pielii tale. Hidratarea naturală a pielii este un proces care depinde de mai mulţi factori. Dermatita atopică este una dintre cele mai cunoscute cauze ale pielii uscate. Dacă ai un istoric în familie sau dacă ai constatat că tenul tău este mai tot timpul uscat, consultă un medic dermatolog pentru a-ţi prescrie un tratament sau o categorie de produse potrivite. Întrucât este o afecţiune genetică, este foarte posibil ca bebeluşii să o moştenească, aşadar veţi fi nevoiţi să folosiţi doar produse de îngrijire cu factor superior de protecţie şi hidratare.

Aerul uscat

Timpul petrecut în condiţii interne sau externe de aer uscat produce efecte asupra pielii corpului tău. În sezonul cald, când afară umiditatea este peste limită, hidratarea prin consumul de apă nu este suficientă. Pentru a menţine sănătatea corpului ai nevoie de aplicarea unor creme speciale cu factor de protecţie. Nici în interior nu eşti mai protejat. În special pe timp de iarnă, căldura excesivă poate duce la deshidratarea pielii. Menţinerea nivelului umidităţii în cameră poate fi reglată prin aparate speciale. Cu cât aerul este mai apropiat de valorile normale, cu atât pielea ta va fi mai în siguranţă în acel mediu.

După mai bine de un an de spălări frecvente, dezinfectanţi şi măşti purtate câteva ore pe zi, este vremea să te preocupe sănătatea tenului tău. Hidratează-te, foloseşte produse de curăţare şi cosmetice cât mai naturale şi asigură-te că mediul în care stai este benefic pentru pielea ta.

 

sursa foto:

https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/fa-a-chip-fericit-zambind-3762466/

 


MWISHO PE FACEBOOK

Ai ceva de adăugat?...

*