Tratamente recomandate pentru afecțiunile cardiace

Inima este cel mai puternic mușchi din organism. Are mărimea unui pumn și unicul ei rol este acela de a pompa sânge în organism. Bate de aproximativ 100.000 de ori pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ 70 bătăi /minut în ritm normal.

Tratamente recomandate pentru afecțiunile cardiace

Sursa: unsplash.com

Bolile de inimă sunt boli care afectează muschiul inimii, structura acesteia sau funcționarea ei. De obicei aceste boli sunt strâns legate de bolile coronariene adică ale vaselor de sange, de aceea sunt de obicei tratate împreună.

 Cele mai frecvente boli cardiace

 Mai jos avem câteva dintre cele mai răspândite probleme de inimă

  • Cardiopatia ischemică – îngustarea vasele sangvine ce irigă inima. Aceasta poate să ducă la dureri în piept – angina, oboseală excesivă și respirație îngreunată. În cazul în care nu e tratată, duce la infarct.
  • Infarctul miocardic – unul sau mai multe vase de sânge sunt blocate complet deci nu mai asigură irigarea unei porțiuni a cordului, iar mușchiul miocardic moare. Se manifestă prin respirație scurtă și greoaie, durere ascuțită în piept ce radiază către spate, gât sau braț, senzație de greață, transpirație.
  • Insuficiența cardiacă – incapacitatea inimii de a asigura o irigare suficientă și corespunzătoare a organelor. Se manifestă mai întâi prin lipsa de aer la efort, mai apoi chiar și în repaus, țesuturile în timp se vor umfla cauzând edem.
  • Aritmia – modificarea ritmului cardiac. Poate fi vorba de tahicardie – ritm rapid dar regulat, extrasistole – o bătaie mai puternică, resimțită și la baza gâtului, urmată de o pauză sau fibrilație – ritm haotic, rapid și neregulat.
  • Boala coronariană – este cea mai frecventă și este o boala a vaselor de sânge care alimentează inima.

Diagnostic si tratamentul afectiunilor cardiace

În funcție de simptome, medicul va recomanda o serie de analize și investigații care să genereze un tablou complet al situației medicale. Poate fi vorba de angiografie, test de efort, electrocardiogramă, analize de sange etc.

Tratamentele pentru afectiunile cardiace pot fi medicamentoase dar și adjuvante.

  • Antianginoase sunt medicamente care sunt folosite în tratarea anginei pectorale. Acestea sunt de mai multe tipuri dar au la bază două mecanisme: scad necesarul de oxigen miocardic sau cresc aportul de oxigen către miocard. Sunt folosite pentru prevenirea anginei pectorale și a infarctului miocardic etc.
  • Antiagregantele plachetare sunt un alt tip de medicament pentru afecțiunile cardiologice. Acestea au rolul de a împiedica formarea cheagurilor de sânge care pot duce la nenumărate probleme cardiace și coronariene, scăzând incidența infarctului miocardic, a accidentelor vasculare cerebrale etc.
  • Suplimentele minerale cu potasiu sau  magneziu sunt adjuvante care îmbunătățesc funcționarea inimii, vaselor de sânge și a nervilor. Acestea sunt în general asociate cu diverse tipuri de medicamente în tratarea anginei, tulburărilor de ritm cardiac, boala coronariană etc.

Factori ce determină riscul cardiovascular

Au fost identificați o serie de factori ce duc la declanșarea bolilor cardiovasculare. Unii sunt specifici pacientului și nu pot fi influențați, respectiv sexul ( bărbații suferă mai des de probleme de inimă decât femeile), vârsta ( înaintarea în vârstă duce la cronicizarea unor situații cardiace) și genetică ( istoricul de boli al familiei poate anticipa actualele probleme ale pacientului).

Pe de altă parte sunt factori care pot fi schimbați, precum sedentarismul, fumatul, stresul, obezitatea, nivelul crescut de colesterol, hipertensiunea arterială, diabetul etc. Renunțarea la fumat, consumul cu moderatie de sare, zahăr, alcool și grăsimi și un stil de viață echilibrat, cu mișcare suficientă și hrană sănătoasă pot diminua semnificativ riscul cardiovascular.

 

 


MWISHO PE FACEBOOK

Ai ceva de adăugat?...

*