Vergeturi

Tuturor ne place să arătăm bine, să ne bucurăm din plin de sănătate și să avem un corp care să arate bine din punct de vedere estetic. Unul dintre impedimentele pentru reușita acestui vis, îl reprezintă vergeturile. Acestea sunt prezente aproape la orice persoană, într-o măsură mai mică sau mai mare.

Ce sunt vergeturile?

Vergeturile constau în linii fine pe suprafața corpului care apar în urma ruperii țesuturilor subcutanate datorită creșterii rapide sau a distensiei marcate a țesutului. Deși din punct de vedere medical nu sunt dureroase, sunt însă supărătoare din punct de vedere estetic, în special pentru sexul feminin. Vergeturile apar la femei în special la nivelul coapselor, sânilor, șoldurilor și feselor. La bărbați, vergeturile apar la cei care fac sporturi, care deformează constituția corpului cum ar fi ridicarea de greutăți sau la bărbații care folosesc medicamente ce conțin steroizi anabolizanți.

Numite medical striae atrophicans, vergeturile se împart în două categorii: roșii (striae rubra) și albe (striae alba). Vergeturile mai mature, mai vechi sunt de culoare alb sidefiu, iar cele recente sunt roșiatice sau purpurii.

Vergeturile la adolescenți

În perioada pubertății, apariția vergeturilor reprezintă un fenomen normal atât la fete, cât și la băieți. Atunci când talia crește sau se înregistrează o creștere în greutate într-un ritm mai accelerat, la nivelul corpului pot apărea aceste linii fine numite vergeturi. În perioada adolescenței, aproximativ 70% dintre fete fac vergeturi și 40% dintre băieți.

În general, adolescenții își doresc să se dezvolte mai repede decât să aștepte să urmeze ritmul obișnuit al creșterii. Din acest motiv, unii încep mult prea devreme să facă exerciții cu greutăți. Dezvoltarea mușchilor într-o manieră mult prea rapidă înseamnă întinderea pielii, iar colagenul nu poate face unor astfel de schimbări bruște. Astfel, brațele, coapsele și abdomenul sunt principalele zone în care apar vergeturile la adolescenții care își suprasolicită mușchii.

Vergeturile la femeile însărcinate

Dintre femeile însărcinate, un procentaj de 90% fac vergeturi la nivelul coapselor, la nivelul abdomenului inferior, în ultimul trimestru de sarcină.

Cum apar vergeturile

Înainte ca vergeturile să devină vizibile, pielea care se întinde creează reacții inflamatorii. Sunt celule care activează enzime și substanțe chimice care degradează țesutul conjunctiv al matricei pielii: colagenul și elastina. În prima lor fază, vergeturile apar prin reacții imflamatorii, cu aspect iritant, având nuanțe mov sau violet. Dacă se acționează în această fază, se poate preveni apariția lor permanentă de culoare albă. Tratate la momentul potrivit, ele pot dispărea într-o proporție de 90%.

Vergeturile apar în momentul întinderii pielii. Fibrele de colagen și proteinele din derm, stratul situat imediat sub epiderm sunt afectate. În timpul ruperii fibrelor de colagen, se produce dilatarea capilarelor învecinate cu acumularea în exces a sângelui, care determină culoarea roșiatică a vergeturilor nou apărute. Cu trecerea timpului, absența pigmentului reprezintă motivul pentru care vergeturile vechi, mature sunt hipopigmentate, albe. Creșterea ponderală excesivă într-o perioadă scurtă de timp determină apariția vergeturilor la persoanele mai tinere.

Tratamente antivergeturi

Cele mai recente tratamente antivergeturi sunt axate pe stimularea sintezei colagenului și a elastinei. Corpul necesită două lucruri pentru a putea realiza acest proces:

 • Organismul are nevoie să diferențieze sau să identifice țesutul cicatrizant în cel funcțional și sănătos în matricea pielii.
 • Trebuie să aibă posibilitatea de a degrada aceste țesuturi în componente care mai apoi pot fi utilizate pentru a genera piele nouă.

Acest lucru se poate realiza prin acțiunea a trei tipuri de ingrediente:

 • O moleculă care să facă diferența dintre țesuturile funcționale și cele sănătoase.
 • Este necesar colagen.
 • Oxigenul este un alt ingredient important.

Metode prin care putem ține situația sub control

 • Aplicarea zilnică de creme emoliente la nivelul zonelor afectate cu scopul de a întreține pielea suplă.
 • Alimentație bogată în vitaminele C și E, zinc și siliciu, minerale ce contribuie la păstrarea sănătății. Suplimentele alimentare pot fi o alternativă atunci când alimentația este necorespunzătoare și săracă în acești constituienți.
 • Masajul pielii cu o mănușă sau cu o perie de masaj, pentru a intensifica circulația sangvină locală.
 • În situația în care vergeturile sunt depistate din timp, aplicarea cremelor emoliente poate fi cu adevărat eficientă, reducându-le. Eficiente sunt uleiurile pe bază de vitamina E, care este recomandată pentru cicatrizare; preparatele din grupul vitaminei A sunt de asemenea utile.
 • Câteva ședințe de împachetări cu parafină pot face adevărate minuni.

Pot fi vergeturile evitate?

NU! Deși vergeturile nu pot fi evitate, un prim pas pe care trebuie să îl faceți este să aveți grijă de pielea dumneavoastră.

 • Consumați apă suficientă pentru o bună hidratare a organismului.
 • Mâncați sănătos!
 • Fiți activi!
 • Protejați-vă pielea de arsurile solare!

Există totuși o rețeta a succesului atunci când vine vorba de vergeturi, și anume întărirea pielii. 

De la estetic la medical

Vergeturile reprezintă o problemă estetică până la punctul în care se pot ulcera sau fisura, dezvoltându-se pe suprafețe extinse. În astfel de situații, metodele terapeutice sunt: terapia cu laser, aplicarea retinoizilor topici și peelingul chimic.

Aplicarea retinoizilor topici

Sunt derivați de vitamina A și pot fi aplicați în orice zonă, mai frecvent însă sunt folosiți pentru leziunile gâtului, ale feței și ale mâinilor.

Peelingul chimic

Înlătură straturile superficiale ale pielii, rămânâd celulele profunde care conferă pielii un aspect mai frumos. Peelingul chimic stimulează sinteza colagenului, îmbunătățind textura pielii. În funcție de profunzimea straturilor de piele îndepărtate, peelingurile sunt moderate, superficiale sau profunde. Peelingul profund poate fi făcut doar de către dermatolog sau de chirurgul plastician. Pentru un rezultat satisfăcător, peelingul se repetă la anumite intervale de timp
Peelingul superficial este bine tolerat, având rezultate vizibile doar după mai multe ședințe. 
Peelingul mediu cu acid tricloracetic este cel mai utilizat; rezultatele depinzând de concentrație. 
Folosirea fenolului la peelingul profund este rar utilizat la nivelul feței din cauza cicatricelor ce pot apărea, precum și a efectelor toxice sistemice.

După un astfel de tratament, nu trebuie să faceți duș timp de 12 ore.

Terapia cu laser

Tratamentul chirurgical cu laser necesită aproximativ cinci – șase ședințe. Vergeturile nu sunt îndepărtate complet, însă ameliorează aspectul acestora. Studiile arată că vergeturile continuă să se atenueze după șase luni de tratament.
Prin terapia laser are loc stimularea fibroblastilor, care se divid, precum și stimularea producției de colagen. 

Tratamente naturiste antivergeturi

Untul de cacao  

Fiind o grăsime vegetală foarte hidratantă, utilizată în loțiuni de corp, balsam de păr și alte produse de îngrijire personală, untul de cacao ajută la repararea pielii uscate și decolorarea mărcilor inestetice de pe piele. Este folosit adeseori pentru prevenirea vergeturilor. Se aplică de două ori pe zi, timp de cel puțin patru săptămâni, pe zonele afectate, pe pielea umedă, după ce ați ieșit din duș. Dispariția vergeturilor nu este asigurată de o cantitate mare folosită de unt de cacao, ci cu o cantitate suficientă masați timp de 30 – 60 secunde până când untul intră în piele.

Aloe vera
Faceți o loțiune din gelul de aloe vera amestecat cu uleiul din zece capsule de vitamina E și uleiul din cinci capsule de vitamina A. Aplicați pe vergeturi și lăsați să acționeze timp de zece minute după care clătește.

Uleiul de migdale
Bogat în acizi grași, datorită puterii mari de hidratare a pielii, este recomandat cu precădere viitoarelor mame pentru prevenirea vergeturilor. Este un bun antiinflamator, potrivindu-se oricărui tip de piele.

Avocado, ulei de migdale și ulei de jojoba
Amestecați într-un bol o jumătate de avocado copt sau o lingură de ulei de avocado cu două linguri de ulei de migdale, două linguri de ulei de jojoba și câteva picături de ulei esențial de lavandă. Masați-vă cu această loțiune pe zonele afectate. Este un remediu foarte bun pentru ameliorarea vergeturilor.

Ulei de măsline
Este foarte eficient când vine vorba de ameliorarea vergeturilor, așadar masați-vă zilnic cu ulei de măsline în zonele afectate!

Albușuri de ou cu ulei de măsline
Ouăle reprezintă o sursă bogată de proteine și aminoacizi. Amestecați bine două albușuri de ou cu o furculiță, adăugați puțin ulei de măsline și aplicați acest amestec pe zonele cu vergeturi. Când se usucă bine, clătiți cu apă călduță. Repetați acest tratament zilnic, timp de două săptămâni.

Suc de cartofi
Sucul de cartofi conține vitamine și minerale care ajută la refacerea celulelor din piele. Faceți un suc de cartofi și aplicați-l pe piele!  

Suc de lămâie și suc de castraveți
Un alt remediu simplu pentru ameliorarea vergeturilor este amestecul de suc de lămâie cu suc de castraveți. Ajută la ștergerea vergeturilor.

Zahăr cu ulei de migdale
Amestecați într-un bol o lingură de zahăr alb cu două linguri de ulei de migdale și câteva picături de suc de lămâie. După ce le mixați, aplicați pasta pe zonele afectate, înainte de duș. Lăsați să acționeze zece minute. Pentru rezultate vizibile, este important un masaj zilnic cu această pastă, timp de o lună.

Deși toate aceste minuni ale naturii dispun de proprietăți care mențin umiditatea pielii, hidratând-o, este de preferat ca fiecare dintre ele să fie utilizat pentru a preveni vergeturile. Ele nu vă vor scăpa însă de vergeturi definitiv.

Concluzie

Micile fisuri care apar în suprafaţa epidermei reuşesc să dea mari bătăi de cap celor ce ajung la un moment dat să îşi ascundă cu grijă porţiunile cu vergeturi ale corpului.

Apariţia şi forma vergeturilor diferă în funcție de vârstă, sex și persoană, deşi cicatricile se pot forma încă din timpul pubertăţii, dar şi în timpul sarcinii. Crema pentru vergeturi reprezintă o idee pentru un tratament eficient, care nu necesită timp sau efort din partea persoanelor care îl urmează.

Considerate cicatrici, studiile arată că vergeturile sunt foarte greu, chiar imposibil de îndepărtat, dar pot fi atenuate parţial sau estompate. Cremele împotriva vergeturilor trebuie să conţină produse naturale.

În comerț, sunt o multitudine de produse destinate întreținerii pielii, care au pretenția de a duce la dispariția vergeturilor, dar majoritatea produselor sunt atât ineficiente, cât și extrem de costisitoare. Este o certitudine faptul că nu puteți scăpa de vergeturi definitiv fără ajutorul unui medic specialist dermatolog sau chiar chirurg plastic, acolo unde situația s-a agravat.

 

 

Surse:

http://www.sfatulmedicului.ro/Procedee-dermatocosmetice/vergeturile_1377

www.vergeturi.ro

 


MWISHO PE FACEBOOK

Ai ceva de adăugat?...

*