Top 5 surse de antioxidanți naturali benefici pentru piele

Antioxidanții sunt substanțe nutritive – vitamine și minerale – și enzime, care au rolul de a reduce efectele radicalilor liberi și ale toxinelor. Aceștia diminuează riscul de cancer, previn apariția infecțiilor și fortifică sistemul imunitar. Antioxidanții protejează pielea prin limitarea producției de radicali liberi care ar putea să o deterioreze. Utilizarea zilnică poate reduce petele de soare, ajută la combaterea semnelor vizibile de îmbătrânire și calmează inflamațiile. Totodată, ajută la hidratare, oferind pielii elasticitate și revitalizare. După cum știm, toate produsele vegetale sunt bogate în vitamine, însă unele au un conținut mai mare de antioxidanți. Care sunt cele mai bune 5 astfel de produse?

Ceaiul verde

Ceaiul verde este cunoscut pentru numeroasele sale calități benefice asupra organismului. El este și un puternic antioxidant, datorită aportului mare de substanțe pe care le conține. În componența lui regăsim calciu, fier, vitamina C, potasiu, magneziu etc. Ceaiul verde poate fi un ingredient miraculos în tratamentele de înfrumusețare. Substanțele regăsite în ceaiul verde sunt benefice în lupta împotriva ridurilor și a stresului oxidativ. Ceaiul are efecte de diminuare a petelor pigmentare, a liniilor fine, dar și împotriva expunerii excesive la soare. De asemenea, el poate remedia problemele persoanelor cu tenul gras, funcționând ca o soluție astringentă pentru porii incărcați și reducând semnificativ cantitatea de sebum.

Cătina

Numită și ginsengul românesc, cătina este unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali, aceasta fiind foarte ușor de găsit pe teritoriul tării noastre. Având un conținut de zece ori mai mare de vitamina C decât citricele, cătina este mult mai bogată în betacaroten decât morcovul. Fructele de cătină mai conțin și vitaminele A, E, K, dar si multe minerale precum magneziu, calciu, fosfor, fier etc. Aceasta  ajută la regenerarea țesuturilor și este recomandată și împotriva bolilor de piele. Cătina este eficientă în încetinirea îmbătrânirii pielii, fiind singurul fruct cunoscut a cărui valoare antioxidantă concurează cu cea a germenilor de cereale. Mugurii de cătină folosiți sub formă de tinctură sunt un excelent remediu împotriva procesului de îmbătrânire.

Ciocolata neagră

Ciocolata neagră conține mai mulți antioxidanți decât strugurii, afinele și ceaiul verde. Compușii naturali ai acesteia ajută celulele organismului să reziste la atacul radicalilor liberi. Pe lângă antioxidanți, ciocolata neagră mai conține și vitamina B, vitamina E, zinc, potasiu și magneziu, care ajută la îmbunătățirea stării de sănătate. Ciocolata neagră este foarte bogată în antioxidanți, care mențin pielea fermă, elastică și netedă. Un consum regulat de ciocolată poate ajuta la îmbunătățirea tonului pielii, dar și a texturii generale a acesteia, având efecte benefice și împotriva pielii afectate de expunerea la razele UV.

Afinele

Afinele au calități nutriționale deosebite și numeroase efecte benefice asupra sănătății. Ele sunt bogate în vitamina C, vitamina A, vitamina E, cupru, seleniu, zinc dar și în alți antioxidanți. Aceste fructe delicioase conțin destul de puține calorii. De altfel, ele au cea mai mare capacitate antioxidantă dintre toate fructele proaspete. O cană de afine poate furniza pâna la 14,1 mg de vitamina C, această cantitate reprezentand aproximativ 30% din necesarul zilnic recomandat. Vitamina C are un rol detoxifiant și antioxidant. De asemenea, aceeași cantitate de afine oferă aproximativ 0,83 mg de vitamina E, care acționează ca antioxidant, protejând celulele. Vitamina E este, de altfel, cel mai puternic antioxidant liposolubil. Cel mai recomandat mod de consumare a afinelor este atunci când acestea se află în stare proaspătă, însă ele își păstrează beneficiile și prin congelare.

Strugurii

Odată cu venirea toamnei, tarabele piețelor sunt pline de struguri, o altă sursă importantă de antioxidanți. Aceștia au în compoziția lor numeroase vitamine, precum vitamina A, vitamina K, vitamina C, dar și minerale esențiale, cum ar fi potasiul, fierul, fosforul, calciul si magneziul. Indiferent de forma sub care sunt consumați, în compoziția strugurilor negri intră resveratrolul, un antioxidant care previne oxidarea celulară. Resveratorolul neutralizează efectul radicalilor liberi, care sunt principala cauză a îmbătrânirii premature. Trebuie menționat și faptul că strugurii albi conțin o cantitate mult mai mică de antioxidanți.  Resveratrolul prezintă efecte protectoare împotriva radiațiilor UV și are și un potential foarte mare în apărarea organismului împotriva afecțiunilor pielii.

Așadar, sursele de antioxidanți nu sunt deloc greu de găsit și consumat, iar efectele alimentelor din care îi poți lua sunt pozitive pentru sănătatea ta. În plus, pe lângă alimentația corespunzătoare, ai putea lua în calcul și antioxidanții de la 4 lei de la Planteea – o sursă accesibilă, datorită prețului prietenos cu buzunarul tău.

Sursa foto: pixabay.com


MWISHO PE FACEBOOK

Ai ceva de adăugat?...

*